Haal het beste uit jezelf.

Ongeschreven regels

Wat je je toen wellicht niet hebt beseft is dat er bij een nieuwe werkgever naast het geschreven contract ook het ongeschreven contract bestaat met daarin de ongeschreven regels. Daar kom je vaak pas achter als je daadwerkelijk aan de slag gaat.

Maar wat zijn dan deze ongeschreven regels?

Een voorbeeld hiervan is de welbekende borrel op de vrijdagmiddag. Erg populair bij een aantal organisaties. Gezellig, je leert je collega’s op een andere manier kennen en iedereen vertelt toch net wat meer onder het genot van een drankje.

De vraag is echter of je vrij bent in je keuze om wel of niet naar deze borrel te gaan. Het is lastig om als enige door te werken. Je plaatst je dan immers buiten de groep en de vraag is of dat wordt geaccepteerd. Verwacht wordt dat je hieraan mee doet. Als je eerder weekend gaat vieren door naar huis te gaan zodra de borrel van start gaat, zijn de opmerkingen vaak niet van de lucht: Moet je van je vrouw nu al naar huis? of Doe ’s gezellig joh. Hier doet zich het fenomeen voor: de ongeschreven regel je wordt geacht erbij te blijven om in een ongedwongen sfeer het leuk te hebben met elkaar. En voor de reden is absoluut wat te zeggen: het bevordert immers de onderlinge samenwerking en sfeer. Een andere ongeschreven regel kan zijn dat als je zin in koffie hebt je gelijk geacht wordt voor de hele afdeling te moeten halen en voor je het weet ben je zo een half uur verder. Nobel en sociaal, maar het zou zomaar de reden kunnen zijn dat steeds meer mensen een eigen flesje water meenemen om zich aan deze ongeschreven regel te onttrekken.

Kortom, de ongeschreven regels worden niet expliciet gezegd, maar ze zijn er wel en hoe! En soms is dat prima en voel je je er comfortabel bij. Het versterkt de teamspirit en het gevoel ergens bij te horen. Er zijn genoeg mensen die uitkijken naar de vrijdagmiddagborrel en die het gezellig vinden om koffie rond te brengen en daardoor contact te maken met de andere collega’s.

Ongeschreven regels gaan pas wringen wanneer jij je er niet prettig bij voelt. En probeer er dan maar eens aan te ontsnappen of het bespreekbaar te maken … dat is best een klus.

Daarom de suggestie: probeer tijdens de sollicitatieprocedure achter de ongeschreven regels te komen. Het arbeidscontract geeft immers helderheid over wederzijdse verwachtingen met betrekking tot de functie, het ongeschreven contract bepaalt of je het naar je zin gaat krijgen of niet. 

Reageren? w.vanzuilen@feedbackconsulting.nl

Meer informatie

  • Wilma van Zuilen is gedragstrainer/coach op het gebied van onder andere Timemanagement en Persoonlijk leiderschap.
  • Twitter: @WilmavanZuilen
  • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/wilmavanzuilen