Compleet naakt

Het blijkt in de praktijk toch niet zo gemakkelijk, feedback
geven, of ontvangen; laat staan erom vragen.

Leiders staan niet graag te kijk, te kijk als incompetent, te kijk als niet alleswetend, te kijk als niet opgewassen tegen de taak, te kijk als geen goed leider. Bovendien willen medewerkers helemaal niet  dat hun leider in zijn hemd wordt gezet, laat staan in z’n nakie.

Bovenstaand voorbeeld maakt feedback geven, ontvangen en vragen zo’n interessant onderwerp. Het bevindt zich op de scheidslijn tussen twee menselijke basisbehoeftes; de behoefte om te leren en te groeien en de behoefte om te worden geaccepteerd als de persoon die je bent.

De best leaders are the best learners zegt leiderschapsgoeroe John Gartner. Als je in staat bent om feedback te zien als een instrument om te leren, dan gaat het minder over je tekortkomingen en meer over je kansen.

Moeten we al onze gedachtes dan maar de vrije loop laten?  Ik denk het niet. Ik ben erg voorstander van beschaving. Feedback geven, het gaat om de manier waarop. Recht voor z’n raap, want dan ben jij er tenminste van af maakt je misschien de kampioen van assertiviteit. De vraag is of het de relatie helpt en of de feedback landt.

Feedback geven, vragen en ontvangen; een vaardigheid die je kan leren op een manier die bij je past. Als het je lukt, sla je voor jezelf twee vliegen in een klap: je voldoet aan je behoefte om te groeien en je blijft dicht bij jezelf.

Op 4 april 2014 is het De Dag voor Feedback. Tijd genoeg dus om na te denken over hoe je die collega gaat vertellen dat hij met zijn gemuggenzift het project echt niet vooruit helpt. Tijd genoeg ook om stil te staan bij jezelf, op het moment dat jouw collega je vertelt dat dat grote halen, snel thuis van jou het hele project om zeep helpt.

04/04/14. Een mooi moment om jezelf en anderen dat leermoment te gunnen. Sta op die dag eens stil bij je eigen gedrag als je feedback geeft of krijgt. Vraag er ook eens om op die dag. Bovendien, het wordt voorjaar: helemaal naakt hoeft niet maar trek eens een paar lagen uit, kan best. Je hebt nog een paar weken om te wennen aan deze tip ;-).

Twitter mee over dit artikel en De Dag voor Feedback door gebruik te maken van #DDVF14.