Dat kind voelt zich niet een druppel op de gloeiende plaats

Heb je een NGO, of wil je iets betekenen voor een non-gouvernementele organisatie, oftewel een goed doel, zet je dan schrap als je er iets over vertelt, want uit ervaring weet ik je stuit op cynisme. Begrijpelijk zeg ik er meteen bij.

‘Heel nobel dat je dit doet, maar ik doe niet mee’

Dit is dan grofweg de kern van de reacties. Deze mensen zijn overigens vaak zo eerlijk om het tegen je te zeggen, omdat je een band met ze hebt. Ze steunen je alsnog vanuit die band. Jammer dat de bedoeling bij hen niet overkomt, maar fijn voor de support denk ik dan; het doel heiligt de middelen.

Als je in discussie gaat hoor je opmerkingen als:

  • Hoe weet je zeker dat het op de juiste plek terechtkomt?
  • Al die grote organisaties hebben zoveel overhead en van jouw tientje gaat minimaal de helft naar de bestuurder van de stichting en dan nog eens 20% naar de organisatie.
  • In Nederland hebben zoveel kinderen het slecht; waarom een kind in een verwegland helpen. Laten we hier beginnen.
  • Waar begin je aan; zo’n schooltje is een druppel op de gloeiende plaat!

Het resultaat is vaak: niets.

En het is waar

Er is veel misstand. Er komt veel geld niet op de plek terecht daar waar het hoort. Er is in Nederland ook armoede en ja, een schooltje in Sri Lanka waar 75 kids naar school gaan, zeg drie klassen, maakt het verschil op de wereld niet. Niemand ligt er wakker van als ze niet zouden gaan. Een druppel op de gloeiende plaat; dat kan je zo zeggen.

Een betere samenleving begint aan de basis

Ik voel dat niet zo. En jij denk ik ook niet, als je je verplaatst in de schoenen van dat kind. Dat kind voelt zich geen druppel op de gloeiende plaat. Dat kind voelt zich een mens. Een mens dat een bijdrage kan leveren aan de lokale community. Dat kan alleen als de basis goed is. Alleen dan kunnen volgende generaties ervoor zorgen dat een samenleving ter plaatse opgebouwd kan worden. Alleen dan zorgen we ervoor dat deze kids in hun tienertijd niet op een bootje stappen om hun heil elders te zoeken.

Alle cynici op een stokje

Ik ben heel blij dat we met een aantal Feedback-collega’s een sponsorfietstocht organiseren voor de kids van MM Foundation: https://www.mm-foundation.nl/project-2.

MM Foundation richt zich op onderwijsprojecten in landen waar onderwijs niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. Juist omdat goed onderwijs de basis is van een degelijke samenleving. Insteek is steeds dat we zorgen voor een ‘businesscase’, d.w.z. de lokale bevolking moet een initiatief uiteindelijk zelf kunnen dragen omdat het een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de community. We hebben 3 projecten lopen in Sri Lanka, steeds kleinschalig en met directe aansturing en monitoring door het bestuur van MMF in Nederland. En nee; we ontvangen daarvoor geen gage!

Geïnspireerd?

Momenteel is er aan alles gebrek in Sri Lanka, ook aan brandstof. Fietsen helpen om het onderwijs te laten draaien. Feedbackers Hanneke, Iluska, Maarten, Mariska, Marleen, Meindert, Michiel, Monique, Caspar, Vera, Heidi en Henk Jan fietsen voor de kids van MM Foundation zodat leerkrachten, ouders en kids mobiel blijven. Een fiets kost lokaal 200 euro. De fiets gaat dan mee in een supportnetwerk. Er wordt gezorgd voor onderhoud, stalling en er is een uitleensysteem ontwikkelend. Ons doel is om minimaal 5 fietsen bij elkaar te fietsen tijdens onze Bike for Bikes-tocht.

Wil je meehelpen, ga dan naar https://www.mm-foundation.nl, contact je favoriete biker of stuur mij een PB. Dank je wel, namens de kids van MM Foundation!