One hand cannot applaud alone.

De lijm tussen de delen

Voor mij was dat dit jaar het boek Goed voor de groep van Karin de Galan. Voor de startende trainer/coach en voor de trainer met 20 jaar ervaring, zo luidt een citaat op de achterflap. Met mijn bijna 10 jaar ervaring als trainer/coach behoor ik tot deze doelgroep, vind ik.

En het boek is inderdaad een feest der herkenning. Alle lastige situaties, ieder ongemakkelijk moment dat wordt beschreven in het boek, alle momenten van euforie ook, plot ik één op één op mijn eigen praktijk van de afgelopen jaren. Aangevlogen vanuit de invalshoeken van TA, RET, overdracht/tegenoverdracht, en daarom zo bruikbaar om op te reflecteren.

Daar lees je dus zo doorheen, zou je denken.

Integendeel. Juist omdat de diverse psychologische stromingen worden geprojecteerd op de dagelijkse praktijk van een trainer/coach wil je iedere zin doorgronden. Ook na tien jaar ervaring kan je soms door de grond zakken na een onhandig geplaatste opmerking, of krijg je vleugeltjes als een deelnemer met je wegloopt. Dat wil je doorleven als je van je vak houdt, ook tijdens je vakantie.

Geen boek dat lekker wegleest voor je tent, zal ik maar zeggen. Een boek met een hoge informatiedichtheid. Ik heb het boek op bepaalde momenten even laten liggen, gewoon om de inhoud en de cases op me te laten inwerken. Gun ieder z’n eigen proces zeg ik vaak tegen deelnemers, dus ook tegen mezelf. Zo ging het boek de gehele vakantie mee. 

Vroeger, toen de kinderen nog klein waren, was je na je vakantie toe aan vakantie. Nu was ik na het lezen van het boek er wel weer aan toe om alle geproceste informatie te gaan ervaren in de praktijk. Zin om nog bewuster te handelen als trainer/coach, zodat mijn deelnemers en coachees nog meer leren tijdens trainingen of coachsessies.

Het boek ligt na een vakantie van vier weken uit elkaar en is zo de lijm geworden tussen de periode voor en de periode na mijn zomervakantie van 2014. Dat voelt best fijn; in een vloeiende beweging door naar de herfst.

Bron: de Galan K. (2013). Goed voor de groep. Thema uitgeverij, Zaltbommel.