Wie stopt met beter te worden, stopt met goed te zijn.

Ergens weten we dat perfect ook saai is

In mijn praktijk als organisatiebegeleider ontmoet ik veel worstelaars: medewerkers en leidinggevenden die willen voldoen aan de norm van wees perfect. In de Transactionele Analyse* noemen we dat een driver. Voor een deelnemer/coachee die vaart op deze driver heeft dat in het verleden veel opgeleverd. Ik neem die driver dan niet weg, want de driver heeft de deelnemer of coachee nodig om de dagelijkse praktijk te kunnen aangaan. De deelnemer drijft letterlijk op dit vlot; als je het ze afneemt verdrinkt hij. In ontwikkeltrajecten voeg ik eerder wat toe. Want een driver is wel een verkramping; je kan niet altijd perfect zijn. Met behoud van de driver leer ik mensen om te werken aan het uitbouwen van mildheid rondom het ontstaan van deze driver. Misschien ben je in het verleden vaak aangesproken op de zaken foutloos te doen, het maximale eruit te halen. Als dat zo is, dan is het logisch dat je nu denkt: Als ik fouten maak ben ik niet goed bezig.

In de door ons bedachte maakbare wereld streven we vaak naar de perfecte werknemer, man, vrouw; loyaal, sportief, in balans. Wie is dat nou? Geen vlekje te bekennen, nooit een onvertogen woord, alles onder controle; ergens weten we dat perfect best wel saai is. Collega’s die met het grootste gemak een half rapport afleveren, nog net binnen de deadline, en er nog mee wegkomen ook. Vol bewondering zien we het gebeuren. Welk driver hebben deze mensen? De driver schiet op? Is deze driver ooit ontstaan uit de stopper-gedachte: het maakt niet uit wat ze zeggen, als ze maar over je praten?

Laten we zeggen dat een paar foutjes maken mag; het is menselijk en best elegant. Zo hebben mensen altijd wat te praten. Bovendien zijn we nooit helemaal perfect. Net als bomen zijn wij mensen nooit uitgegroeid. Fouten zijn noodzakelijk om te kunnen groeien. Streven naar perfectie is goed. Perfect zijn hoeft niet; misschien nog wel voor jou, maar voor de mensen om je heen ben je goed genoeg zoals je bent, zelfs met een vlek hier en daar.

Geïnspireerd op:

Ergens weten we dat schoon ook saai is, en daarom kijken we met jaloezie naar die rommelige levens. http://bit.ly/1BEEqHq

*Transactionele Analyse: Transaktionale analyse in Nederland, deel 1, M. Kouwenhoven, ISBN 90-800129-39.