De beste manier om je toekomst te voorspellen, is haar zelf te creëren.

Stephen Covey

Ervaren of leren

Onze wereld wordt steeds kleiner. WIFI is een vanzelfsprekendheid zoals water en elektriciteit en online zijn we internationaal hyperactief. Steeds meer werk ik met mensen die internationaal georiënteerd zijn en die andere culturen willen begrijpen om zo soepel te kunnen aansluiten bij degenen waarmee ze zaken willen doen. Een training leert ze dan wat de do’s en don’ts zijn in een bepaalde cultuur en hoe ze daar zelf zo goed mogelijk mee kunnen omgaan.

Masculiene of feminiene cultuur 

Om te begrijpen waar deze do’s en don’ts vandaan komen is het goed inzicht te hebben in welke soorten culturen er zijn. Een handige duiding is die van een masculiene of een feminiene cultuur (Allemaal andersdenkenden, Hofstede en Hofstede, 2012). Het biedt veel inzicht in waarom mensen in het ene land leven om te werken en in een ander land mensen werken om te leven. In zichtbaar dagelijks gedrag zien deze twee dimensies er namelijk heel anders uit. Het ontkennen van deze verschillen, of simpelweg het ontbreken van je eigen inzicht daarin, kunnen kostbare zakelijke zeperds veroorzaken. En gemiste kansen!

Het leren van dergelijke inzichten via een blended training helpt om succesvol zaken te doen in het buitenland.

Uitwisselingsproject

Zeker zo effectief is het meewerken aan een uitwisselingsproject. Deze week stond ons gezin in het teken van de Lions Youth Exchange. Oudste zoon op uitwisseling naar Spanje en in ruil daarvoor twee jongeren in ons huis uit respectievelijk India en Indonesië. Het ervaren van een masculiene en feminiene cultuur aan den lijve!

Ken het van mezelf wel dat ik uit de behoefte aan controle een dominant kantje kan laten zien. De uitwerking daarvan op Neil uit India is compleet anders dan op Kevin uit Indonesië. 

Een lesje stijlflexibel zijn leverde een prachtige interculturele maaltijd op: een Indonesische gado gado met als afsluiting een mierzoet Indisch dessert. De gada gado, bedeesd en bijna onderdanig bereid door Kevin uit Indonesië: Misschien een eitje minder en hoe wil je dat ik de wortel snijd? Het dessert vakkundig en vastberaden geïnstrueerd door Neil uit India, die online z’n moeder erbij haalde om de exacte hoeveelheden op het juiste moment aan te geven. O wee als er een teaspoon te veel zout werd gebruikt! 

So much voor een masculiene cultuur waar geld, macht, erkenning, prestaties en daadkracht sleutelwoorden zijn. Generaliseren mogen we voor Indonesië zeker niet, denk ik. Kenmerken als zorg voor de ander, aandacht voor langdurige relaties, conflictvermijding zijn wel de kenmerken die ik herkende in onze gast Kevin. Al denk ik alleen al terug aan opmerkingen als Je haar zit anders vandaag en Misschien ligt de schaal wat vol, maar als jij denkt dat het goed is, dan ‘it’s OK’.  Ook het contact met ouders was typisch. In Indonesië zijn we voor de rest van ons leven welkom op Sumatra, wanneer we maar willen. Voor India moeten we volgende week een ticket kopen naar Mumbai, voor de bruiloft van de broer van gast Neil in januari.

Kortom, we kunnen in trainingen nog zoveel praten over, het haalt het niet bij het echt ervaren. De Youth Exchange is daarvoor een leuke, leerzame en heel interessante manier. Voor de zekerheid heb ik dit nog even gecheckt bij onze oudste zoon; hij beaamt het!

https://www.feedbackconsulting.nl/nl/training/cross-cultureel-bewustzijn-communiceren-en-samenwerken-93

www.mmfoundation.nl