Men gaat op reis om thuis te komen.

Lin Yutang

George, Bill, Johnny, Wouter: jullie zijn goed bezig!

Succeservaringen; ik dacht een open deur. In opdracht van Feedback onderzocht Marloes Roovers, studente Toegepaste Psychologie, de beïnvloedbare factoren bij deelnemers in trainingen. Zij ontdekte dat voor het aanleren van nieuw gedrag iemands eigen overtuiging dat hij of zij nieuw gedrag kan aanleren cruciaal is. Zonder die overtuiging, de zogenaamde determinant waargenomen gedragcontrole, zal iemand niet de intentie ontwikkelen om nieuw gedrag aan te leren, laat staat dit nieuwe gedrag gaan vertonen. Deze overtuiging wordt versterkt door het (visueel) ervaren van successen in subdoelen; een masterplan opdelen in kleinere doelen, zeg maar.

Daar heb ik wel beeld bij. Denk aan de druppel op de gloeiende plaat. Een vergeten kind, of een kind in armoede, voelt zich geen druppel op de gloeiende plaat; dat voelt zich in eerste instantie mens. Laten we daar nou eens mee beginnen, van mens tot mens, en ervaren wat het succes doet met jou en met de ander. Kijken of we een sneeuwbaleffect kunnen genereren. Succeservaringen: geen open deur dus. Vorige week ook weer gezien in mijn praktijk.

Leidinggevende Wouter wil graag zijn team motiveren, anders dan op de voor hem gebruikelijke ‘spreadsheet’ manier. Medewerkers van nu zijn niet de medewerkers van toen, zegt hij. Vanaf morgen 180 graden omschakelen naar zelfsturende teams ziet hij zichzelf niet doen. Hij hoort z’n medewerkers al zeggen: Zeker op cursus geweest!? Het ergste wat je kan overkomen, volgens Wouter. Wel ziet hij mogelijkheden om beetje bij beetje mensen te betrekken bij een andere inrichting van de performance-methodiek. Wouter deed vandaag de kick-off. Medewerkers reageerden laaiend enthousiast.

Goed bezig Wouter, geniet van deze succeservaring! Voed je eigen overtuiging dat ook jij je een andere managementstijl kan aanmeten. Alleen dan kan je op een andere manier je team aansturen. Verder is het ook hard werken als ik Bill mag geloven. Een goede kop helpt eveneens, zag ik bij het Goed Geld Gala ;-).