Feedback laat je groeien

Golf en ondernemerschap

Golf en ondernemerschap

Wat hebben golf en ondernemerschap met elkaar te maken? Het is beiden een sport. Golf is een individuele sport en het ondernemerschap is veelal een teamsport waar je met meerdere personen binnen de organisatie gezamenlijk tot resultaat komt. In beide gevallen gaat het over het uitvoeren van strategieën, het maken van keuzes, weten wat je kwaliteiten zijn maar ook weten waar je niet goed in bent,  het gebruiken van de juiste middelen, het aan de kant zetten van je ego, het omgaan met winst én verlies, et cetera.

Voor beiden ‘sporten’ is geduld en discipline vereist, alsook de kunst om aanwezig te zijn in het ‘hier en nu’, de zogenaamde flow-staat . Als geen andere sport neemt de golfsport je mee in de golfbeweging van ongekende hoogtes naar diepe dalen. De golfsport maakt het onbewuste natuurlijke gedrag direct zichtbaar. Je karakter en waarden worden voortdurend getest. Wanneer je weer terug komt in je werkomgeving, wachten je dezelfde uitdagingen. De belangrijkste tegenstander ben je zelf.

Waar staat binnen je organisatie de vlag? Wat is de richting? Neem ik de kortste, snelste, veiligste of juist weer de meest risicovolle weg? Met of zonder lef? Wat zegt je keuze over je gedrag en of organisatiecultuur? Welke club neem ik voor welke ligging en afstand? Wie binnen deze organisatie is de juiste man of vrouw voor een bepaalde rol of taak? Wie houdt de scorekaart bij? Hoe ga je om met regels en etiquette? Hoe ga je om met tegenslag en verlies? Hoe vaak ga je naar de driving-range of kom je er nooit? Ligt de focus op het korte of lange spel? Speel je slag voor slag of ben je direct met resultaat bezig? De golfsport is in de organisatieontwikkeling een onuitputtelijke bron van metaforen.

Ondernemen gaat over de durf en het succes van mensen die hun passie volgen en daarmee op weg zijn de allerbeste versie van zichzelf te worden. Volgens Mieke zouden we verbaasd zijn over onszelf, als we alles zouden doen waartoe we in staat zijn! Benieuwd hoe? Bel Mieke Bon op 06-53939100 of stuur een mail naar m.bon@feedbackconsulting.nl.