One hand cannot applaud alone.

Het boek is uit. Punt!

In het internettijdperk, doorspekt met diverse vormen van social media, heb je nooit iets helemaal uit. Altijd kan je wel weer doorklikken naar iets wat misschien ook interessant is, of zelfs noodzakelijk, om te functioneren in de maatschappij van vandaag. 

PAPER.nl speelt daar prachtig op in. Een verzameling van het voornaamste nieuws, de interessantste blogs, toonaangevende inzichten. Prettig verzameld op een site. Barbara van Beukering heeft er haar baan als hoofdredacteur van Het Parool voor opgezegd. Dat noem ik focus. In timemanagement trainingen en in coachingstrajecten met het thema focus geef ik een abonnement op PAPER.nl als tip mee. 

Zet je telefoon eens een paar uur uit, nog zo’n tip. Awkward, zeggen mijn puberzoons. Is ook zo. In het begin maakt het je hypernerveus. Wat mis je allemaal? Wie heeft je nodig? Wat voor weer is het? Allemaal weetjes die we nodig hebben om te kunnen bestaan. Om vooruit te kunnen. Terwijl het vandaag de dag toch vooral hip is om mindful te zijn. Leven in het moment. 

Voor mensen met een grote behoefte om zaken een kop en een staart te geven is het lastig; leven in het moment. Dat kan alleen als zaken af zijn, vinden zij. Anders is het je kop in het zand steken voor mogelijke valkuilen. Die liggen namelijk overal op de loer. Ik herken dat. Alle momenten tellen, de voorbije momenten en de aanstaande momenten; scenario denken is onze natuur. Het brengt veel, maar is vermoeiend soms. Ik ontmoet lotgenoten vaak in trainings- en coachingstrajecten; je krijgt de klanten die je verdient ;-). We leren veel van elkaar. 

Vooral dat het mooi is om in het moment te leven, zeker als alles af is. Want we zijn niet gek, we weten dat iets nooit af is. We leveren geen half werk, we gaan tot het gaatje. Noeste arbeid. We weten dat timemanagementtips opvolgen alleen niet volstaat. De tips gaan hand in hand met noeste arbeid die luistert naar de naam DISCIPLINE. Discipline om na het lezen van PAPER.nl niet eindeloos door te zoeken naar verdiepingsartikelen. Discipline om de verleiding te weerstaan om de telefoon na een half uur al weer aan te zetten. We weten dat we, naast het toepassen van de tips, moeten werken aan het uitbouwen van onze discipline. Pas dan zetten we stappen in onze persoonlijke ontwikkeling. Pas dan kunnen we een punt! zetten achter die noeste arbeid. Vermoeid, maar voldaan genieten we dan van het moment. Een voldoening die bijna aanvoelt als het dichtklappen van het boek van vroeger.