Niets is echt werken, tenzij je liever iets anders zou doen.

Oprah Winfrey

Het is net werken

Of ik er nu wel of niet bewust van ben, ik ben al aan het netwerken. Het is een geboorterecht, een gegeven, de erfenis waarvan ik misschien niet eens weet dat ik het bezit.
Dit las ik in de inleiding van een boek dat ik vorige week gelezen heb. Netwerk je weg naar succes – Charles D.A. Ruffolo

Waarschijnlijk ben ik inderdaad een erfenis waarvan ik niet eens weet dat ik het bezit en ben ik onbewust bekwaam zoals bovenstaande opmerking van Ruffo al suggereert. Om deze netwerkkwaliteit eens bewust in te zetten heb ik besloten om met een aantal collega’s deel te nemen aan de Regio Business Dagen te Eindhoven. En om niet achter het netwerk te vissen zorg ik er uiteraard voor dat ik goed beslagen ten ijs kom. Ik lees de nodige boeken, spreek met de nodige ervaringsdeskundigen en het belangrijkste … Ik vraag mijzelf af waarom ik dit eigenlijk ga doen. (Dat doe ik gemakshalve altijd achteraf nadat ik al besloten heb iets te gaan doen.)

Waarom ga ik eigenlijk bewust netwerken? Eerst maar eens kijken wat de dikke Van Dale onder netwerken verstaat: Het creëren, uitbouwen en onderhouden van sociale contacten om informatie te verkrijgen waar men in zijn beroep of carrière zijn voordeel mee kan doen.

Dat klinkt wel lekker en dat lijkt inderdaad wel in lijn te liggen met de reden waarom ik bewust ga netwerken. Ik snap alleen nog steeds niet zo goed waar het woord werken vandaan komt. Naar mijn bescheiden mening heeft dit netwerken helemaal niets met werken te maken. Dus het is helemaal niet net als werken het is net als hobbyen. Eigenlijk is nethobbyen een betere term, maar dit bekt niet zo lekker. En aan de andere kant heeft het ook wél weer met werk te maken want het is actief relatiebeheer waarbij je je NET voor je laat WERKEN.

Netwerken is veruit de eenvoudigste, meest efficiënte en minst dure weg naar succes…. Ongeacht je doel – Charles D.A. Ruffolo The NetworKing

4 basisregels van het netwerken

  • Ga uit van brengen, in plaats vanuit halen.
  • Onderhoud je netwerk actief.
  • Maak eerst de persoonlijke klik en dan pas de zakelijke.
  • Ben alert op momenten. (Ik herken wat er tijdens de presentatie werd gezegd over…)

Denk in overvloed
Het denken in schaarste leidt naar mijn mening tot patronen van competitie en territoriumgedrag die haaks staan op de behoeften aan samenwerking van veel organisaties in deze tijd. Netwerken in een onzekere en complexe omgeving kan alleen effectief zijn vanuit een overvloedperspectief.
Geloof jij ook in overvloed en kom jij ook hobbyen tijdens de Regio Business Dagen op 11-12 september? Mijn collega’s en ik staan op stand 116 en we
zijn benieuwd wat wij jou kunnen brengen.

 

Bron

  • Feedback Franchise College
  • Netwerk je weg naar success – Charles D.A. Ruffolo
  • De netwerkorganisatie als smokkelaarnest – M&O