Wie stopt met beter te worden, stopt met goed te zijn.

I am not bossy, I am the boss

Deze onnavolgbare quote van Beyoncé las ik in het boek F*ck die onzekerheid van Vreneli Stadelmaier, coach van hoogopgeleide vrouwen. Het staat al jaren in mijn kast en is een van de boeken waar ik op een onbewaakt ogenblik, bewust of onbewust, toch weer naar grijp. Ik leg je uit waarom.

Het bedriegers-syndroom
Het boek behandelt het impostor syndrome, oftewel het bedriegers-syndroom; de constante angst om door de mand te vallen. Vooral vrouwen hebben er last van, stelt Stadelmaier. Ze zijn een kei in hun werk en in veel andere dingen die ze doen, maar succes wuiven ze weg. Ze wijten het aan geluk en niet aan hun competenties. ‘Ik had gewoon mazzel’. Alles om maar niet op dat voetstuk geplaatst te worden, want dan kan je er zomaar vanaf vallen.

Een hier-en-nu-momentje
Je kent ze vast wel in je omgeving. Misschien heb je zelf last van? Mij overvalt het geval van ‘wie ben ik?’ soms als ik een blog schrijf, zoals nu bijvoorbeeld. Noem het een hier-en-nu-momentje. Stadelmaier geeft in haar boek tips om dat impostor syndrome te lijf te gaan.

Tips die ik met name ter harte nam zijn: 

  1. Blijf fit in het kader van ‘een gezonde geest in een gezond lijf’. Mijn dagelijkse 7 minute-workouts doen het voor mij.
  2. Wees voorbereid in het kader van ‘succes is where preparation meets opportunity’. Aan mijn voorbereiding zal het niet liggen; wanneer we blijvend virtueel gaan ben ik erbij!
  3. Schakel hulptroepen in; geen enkele succesvolle persoon kan het alleen. De tips die Marije van den Bovenkamp gaf in haar Masterclass ‘Google-slim schrijven voor een hoger bereik’ pak ik met beide handen aan. Want niets werkt zo goed als de erkenning die je voelt wanneer je merkt dat je blogs gelezen worden, toch?

Een coach kan je bijstaan
Misschien ervaar jij in je werk ook wel eens het impostor syndrome en staat het je persoonlijke ontwikkeling in de weg. Een coach kan je bijstaan om de baas te zijn over je eigen gevoel. Je succes toe te schrijven aan je competenties en niet simpelweg aan geluk. En dat kan heel goed zonder bossy te worden. Als Beyoncé het kan kan jij het ook!

http://www.mmfoundation.nl
https://www.linkedin.com/in/heidi-de-koning-1705096/
h.dekoning@feedbackconsulting.nl