Een bedrijf zonder strategie is bereid om alles uit te proberen.

Lol!

Maar bovenstaande opmerking heeft daar niets mee te maken. Nee, die komt recht uit haar hart. Gek toch, ik weet zeker: zou je deze dame zien in haar functie had je dat niet gedacht. Ze oogt zo stevig, sturend, zelfverzekerd en weet donders goed te vertellen wat ze met haar organisatie en de medewerkers wil bereiken. Als ik een opmerking maak over de open snoeppot op het bureau en het gevaar ervan, reageert ze direct: Het is jouw keuze of je er één neemt of niet! Kortom, een dame die overkomt als een krachtige persoonlijkheid. En dan toch die opmerking…

Ze verlangt naar meer grip op haar eigen leven en naar het kunnen genieten van álle aspecten in het leven. Ze wil wat minder bezig zijn met wat er mis kan gaan in de toekomst, of met wat ze ervan hoopt.

Laatst zat ik bij een seminar van Remco Claassen. Hij vroeg aan het aan zijn lippen hangende publiek om voluit te schreeuwen wat je missie was in het leven. Ik zat vooraan en voelde de druk om wat te roepen, hield me ook niet in en riep: LOL MAKEN.

Nou nou, dat is toch geen mission statement, kreeg ik van de master zelf terug. Het volgende kwartier zat ik daar maar te draaien en te denken: Hoe kom ik van dit zojuist door mezelf gecreëerde ‘leeghoofd-imago’ af? Wat denkt iedereen hier nu wel niet van me: ‘wat een waterig, oppervlakkig, studentikoos gevalletje zit daar op de eerste rij…’

En aan de andere kant, nu ik tijd heb gehad om te reflecteren is het toch wel de kern van datgene dat ik wil. Het gaat erom dat datgene dat ik doe bijdraagt aan mijn eigen lol. Dat kunnen dus ook héél serieuze zaken zijn. Positief omgaan met situaties die je je anders had voorgesteld, een ander helpen bij het ontdekken van talenten in zichzelf of een frisse wind laten waaien door een wat ingekakt team; ik haal daar veel lol uit.

Je kunt niet alle situaties in je leven bepalen, dat lukt écht niemand. Je kunt wél bepalen hoe je omgaat met de situaties waarin je terechtkomt. Daar op een juiste manier mee omgaan vraagt om persoonlijk leiderschap. De krachtige persoonlijkheid zou erbij gebaat zijn bewust aan de slag te gaan met dit thema; ik gun het haar van harte. Ik denk dat het ons beiden veel lol zal opleveren!

Gun je mij ook wat lol? Stel jouw vraag over persoonlijk leiderschap aan me! Misschien maken we samen een mooie reis…