Elk gekozen pad brengt nieuwe ontdekkingen in de stappen die je neemt.

Suzanne Gerding

Een eerste stap

Mag ik je een vraag stellen? Gewoon, van mens tot mens? Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Je weet wel, die je maakte rond de afgelopen jaarwisseling. Was je van plan om minder alcohol te drinken? Vaker te wandelen? Om eindelijk die bepaalde opleiding te volgen of misschien minder kritisch te zijn voor jezelf? Welk voornemen je ook hebt bedacht, de kop is eraf. Het jaar is al goed op weg en jij en je acties tot je voorgenomen doelen ook. Als het goed is. Maar voor het geval dat jouw voornemen je uit je vingers dreigt te glippen, vrees niet, je bent zeker niet de enige en er is ruimte om je te herpakken.

Het is voor velen van ons herkenbaar: je bedenkt met welke slechte gewoonte je zal breken of van welk verlangen je nu echt werk gaat maken en gaat vol goede moed aan de slag. Totdat de eerste keer zich aandient dat het niet lukt –uiteraard om een hele legitieme reden– en er niet al te lang erna nog eens iets gebeurt waardoor je ervoor kiest om af te wijken van je voorgenomen plan. En tja, als je het nu toch al een paar keer hebt laten gaan of het is niet goed gelukt, dan maakt een volgende poging ook niet meer uit. Voor je het weet heb je je voornemen volledig losgelaten en verval je in oude patronen. Niets menselijks is ons vreemd.

Stap voor stap

Elke gedragsverandering is een uitdaging. De beloning zit namelijk bij de start vaak in het gemak van het oude vertrouwde in plaats van de effecten van het eindresultaat die je pas over een tijdje gaat ervaren; onmiddellijke bevrediging versus uitgestelde bevrediging. Het is een hardnekkige, maar essentiële hobbel om te nemen als je je commitment op je einddoel wilt behouden én wilt gaan groeien.

Maar hoe vergroot je je kansen om gecommitteerd te blijven? Hoe kun je jezelf helpen om erbij te blijven en echt je gestelde doel te behalen? Het meest voor de hand liggende antwoord is zowel eenvoudig als effectief: maak het kleiner en formuleer subdoelen. Het is daadwerkelijk het stap-voor-stap principe dat je kan helpen om onderweg al successen te vieren en te ervaren dat je inzet beloond wordt waardoor je betrokken blijft.

Stapeleffect

Een andere bewezen effectieve aanpak bij het integreren van met name nieuwe gedragingen in je dagelijks leven, is het zogenoemde stapelen van gewoonten. Ook hier gaat het om het bedenken en uitvoeren van die kleine, makkelijk te nemen stappen. Stappen die niet alleen helpen bouwen aan wat je uiteindelijk voor elkaar wilt hebben, maar die ook je mindset beïnvloeden om steeds weer die positieve gedachten richting je einddoel te voeden.

Hoe dat stapelen eruitziet? Je kiest een dagelijkse gewoonte om daaraan gekoppeld het nieuwe gedrag te oefenen. Stel, je hebt je voorgenomen om dit jaar de zelfkritiek drastisch omlaag te schroeven. Dan kies je er bijvoorbeeld voor om elke avond tijdens het tandenpoetsen in gedachten minstens drie situaties te benoemen waaraan je die dag een positieve bijdrage hebt geleverd. (Als die inzet te hoog is, start dan met een of twee situaties, het gaat tenslotte om de succeservaring!) Omdat je het koppelt aan een gewoonte die elke dag opnieuw terugkomt, wordt het geleidelijk aan ook onderdeel van je routine en is het een aanpak die je makkelijker kunt volhouden. Wanneer dit met de tijd een geïntegreerd onderdeel is van je routine, ga je in dit voorbeeld het positieve verschil in je manier van denken over jezelf zondermeer merken.

Vaker wandelen? Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een rondje door de wijk wandelt als je de kliko aan de straat zet. Minder alcohol drinken? Er zijn ongetwijfeld een aantal vaste momenten in de week waarop je graag een biertje of wijntje drinkt. Daag jezelf eens uit om op die momenten een nieuwe variant mineraalwater te proberen. Het zijn zomaar wat voorbeelden in het stapelen van gewoonten waarbij het erom gaat dat je de instap voor een verandering in gedrag laag maakt om zo een eerste reeks van kleine succeservaringen te ontketenen.

Of het nu om het volgen van een opleiding gaat of om het veranderen van je gedrag, de gemene deler is het nemen van die eerste stap.

Van voornemen naar stappenplan. Van behaalde subdoelen naar het vieren van de grotere successen. Elk gekozen pad brengt nieuwe ontdekkingen in de stappen die je neemt en ik wens je daarin de mooiste, al dan niet in samenwerking met de bevlogen professionals van Feedback.