Succes is een reis, en niet een bestemming.

Omgaan met feedback

Actrice Sandra Bullock kreeg een Razzie voor haar rol in de film All About Steve. Een Razzie wordt traditiegetrouw één dag voor de Oscars uitgereikt en is de prijs voor de slechtste film- en acteerprestaties van het jaar. Het komt heel weinig voor dat de winnaars naar de prijsuitreiking komen, maar Sandra Bullock durfde het aan. Bovendien hield ze een humorrijke acceptatiespeech waarvan je een fragment kunt bekijken.

De wijze waarop Sandra omging met de gegeven feedback dwong bij velen respect af. Met opgeheven hoofd nam ze de Razzie in ontvangst. Voor eenieder geldt de uitdaging om op de juiste wijze om te gaan met het ontvangen van feedback. Een aantal suggesties op dat gebied luiden als volgt.

  • Als je om feedback vraagt, kan het handig zijn om vooraf te bepalen waarover je feedback wilt ontvangen en hier gericht naar te vragen.
  • Sta open voor tips. 
  • Laat horen en zien dat je luistert, vat samen en stel vragen ter verduidelijking.
  • Ga alleen in op datgene wat je hoort, niet wat je denkt te horen.
  • Ga niet in discussie, de verdediging of de tegenaanval. Leg niet uit waarom je het zo hebt aangepakt. De ander heeft het kennelijk anders ervaren.
  • Doe iets met de feedback (noteer de tips, reflecteer).
  • Geef aan wat je met de opmerking van de ander gaat doen.
  • Toon waardering naar de gever en bedank voor de feedback. Het is immers makkelijker geen feedback te geven dan wel!
  • Als je een andere visie hebt op het feedbackonderwerp, vraag je of je die mag delen met de ander. Voorkom dat het een discussie wordt van gelijk hebben en gelijk krijgen. Het gaat er bij feedback geven om de ander de gelegenheid te geven gedrag vaker te laten zien (complimenteren) of gedrag aan te passen waardoor het resultaat beter wordt. Of de ander dat gaat doen, blijft een beslissing van de ander.

Op de vraag of Sandra al deze tips toepaste, is het antwoord nee. Oké, ze ging de confrontatie met de feedbackgevers niet uit de weg maar of ze daadwerkelijk open staat voor hun feedback is de vraag. Haar vraag aan het publiek om de film opnieuw te bekijken om vervolgens opnieuw te beoordelen of het wel echt de allerslechtste acteerprestatie is, lijkt erop te duiden dat zij daar anders over denkt. Is er sprake van een blinde vlek bij Sandra? Door explicieter te zijn in hun feedback zouden de gevers die blinde vlek kleiner kunnen maken en Sandra zou ze kunnen uitnodigen om duidelijk te zijn in wat ze in haar acteerprestatie onder de maat vinden. Dat doet ze niet.

Neemt ze überhaupt de feedback wel serieus als ze met zoveel humor op het podium staat? In de praktijk wordt soms ook lacherig gedaan over feedback en zie je dat de ontvanger probeert om (in een groep) de lachers op zijn hand te krijgen. Het één op één vragen of geven van feedback zodat de groepsdynamiek geen verstorende rol speelt, kan dit voorkomen. En lachen is vaak een manier om niet je geraaktheid te laten zien.  

Inderdaad, we overanalyseren dit fragment en waarschijnlijk was Sandra’s optreden vooral een staaltje komisch acteertalent van topniveau. Immers, als ze niet voor feedback zou openstaan had ze waarschijnlijk nooit de top kunnen halen binnen de filmindustrie. Groei vraagt immers om feedback. Afijn, interessant om aan de hand van zo’n fragment het gesprek aan te gaan met elkaar. Wat halen we uit zo’n fragment met betrekking tot het thema feedback geven en ontvangen?

De humorvolle gebeurtenis was overigens extra bijzonder omdat Sandra voor haar rol in de film The Blind Side de dag na de Razzie haar eerste Oscar in ontvangst mocht nemen. Voor velen is het herkenbaar dat hoogte en dieptepunten dicht bij elkaar kunnen liggen. Feedback op geleverde prestaties in de vorm van complimenten en het geconfronteerd worden met verbeterpunten wisselen elkaar continue af. En dat is goed. Zo groei je als mens en zo ontwikkelt een organisatie zich verder in de gewenste richting.

Tijdens de training Feedback geven, vragen en ontvangen zoemen we in op hoe jij verder kunt groeien rondom dit onderwerp.