Een bedrijf zonder strategie is bereid om alles uit te proberen.

Onze rode lap

Zo ook op de roddelblaadjes die ik zo nu en dan onder ogen krijg, natuurlijk in de wachtkamer bij de tandarts. Arnoud laadt zich op met z’n gezin op een gigantische zeilboot in de middellandse zee en Estelle en Ruud, sinds kort buren op Ibiza, in staat om zich op te laden zonder geruzie.

 

Opladen, een woord dat je door het jaar heen niet zo vaak hoort, maar de laatste tijd steeds meer. Zo’n feestje voelt voor mij als een IPhone aan de oplader, snap je? deelt een hockeymoeder mee bij het seizoen afsluitingsfeest. Is misschien de tijd van het jaar, maar ik snap het, steeds beter.

 

Opladen is het woord waar ik op aansla. Vlak voor de vakantie wentel ik vast door naar de tweede helft van zakelijk 2016. Ik zie voor me een aantal organisatiecoachtrajecten waarin ik start met de vraag Waar sla jij op aan? Zie voor me een zaal met managers die me wazig aankijken. Huh, wat bedoel je; aanslaan op? Wat is mijn rode lap, wat houdt me bezig, wat is m’n irritatie? Bedoel je dat? Bijvoorbeeld, antwoord ik, de trigger waar jij op aanslaat bepaalt de communicatie met je collega’s. Die trigger bepaalt hoe jij je medewerkers aanstuurt. Bewust zijn van de triggers waarop jij aanslaat bepaalt je effectiviteit en dat van je team.

 

Mijn antwoord slaat aan en in het licht van aanslaan op bespreken we de eerste fase in het coachen van een team of organisatie: de fase van invoegen. Eenmaal ingevoegd hebben we toegang tot de onderstroom van een organisatie of een team (dat wat wel telt, maar wat niet beschreven is) en kunnen we interventies gaan bedenken om belemmerende patronen te doorbreken. Eenmaal bedacht volgt het doen. Daarna rest mij als externe coach alleen nog  het verbindend en verantwoord uitvoegen.

 

Ik sta op het punt om mezelf in te voegen in Aziatische culturen. Invoegen bij de local Staff van MM Pre-school in Sri Lanka om die lokale school van MM Foundation weer een stukje verder te helpen. Het idee is om na de zomer volledig opgeladen door te starten, nadat ik gepast ben uitgevoegd aldaar.

 

www.mmfoundation.nl/project