Je ademhaling stokt, de schrik slaat om je hart, paniek slaat toe. Je had een ander Mozart concert verwacht. Je lichaam verkrampt, een wervelstorm aan gedachten gaat door je hoofd. Je kunt niet meer helder denken. Dan herpak je je. Wat hiervoor staat beschreven, overkwam Maria Joao Pires. Bovenstaand een een fragment van wat haar overkwam.
Vanuit de psychologie weten we dat je pas terug kunt keren naar het hier-en-nu en zuiver kunt denken wanneer je je ontspannenheid weet terug te vinden. Een ander, in het geval van Maria de dirigent, kan je daarbij helpen. Wanneer hij kritisch zou reageren zou dat nog meer blokkerend werken. Door zorgzaam te reageren en door zijn vertrouwen uit te spreken, kon Maria zich herpakken. Doordat hij als dirigent niet in de paniek schoot, kon de blokkerende angst worden teruggebracht tot een aanvaardbare spanning bij Maria waardoor zij het stuk kon spelen. Door eerst een noodzakelijk niveau van ontspannenheid te creëren, kan invloed worden aangewend.
Niets is zo gemakkelijk overdraagbaar als angst. Ook voor de dirigent is een succesvolle uitvoering van belang. Het is daarom extra bewonderingswaardig hoe hij reageert. Wanneer iemands betrokkenheid groot is bij de situatie omdat het belang groot is, ligt bij gebrek aan ontspanning paniek snel op de loer. Je kunt dan nog zo’n fenomenaal geheugen hebben, wanneer je in de paniek schiet, werkt dat blokkerend. Kortom, kun je in dergelijke situaties weer de rust in jezelf vinden of als leidinggevende of collega er voor zorgen dat de ander zichzelf herpakt. Een mooie uitdaging.