Een talent dat niet dagelijks groeit, gaat dagelijks een stukje achteruit.

Relax!

Een omgeving ook waarin bewustzijnservaringen in het hier-en-nu worden opgedaan, die vervolgens vertaald worden naar het daar-en-dan, in de dagelijkse praktijk van de coachee/deelnemer.

Verschillende goeroes op het gebied van leren en leiderschap zeggen het: Mensen leren het meest in ontspannen toestand (Pacelle van Goethem) en 100% presence in het hier-en- nu, zonder afleiding door Twitter, WhatsApp
of andere media, is cruciaal voor persoonlijk leiderschap
(Anthony Robbins).

Ik ben fel aanhanger van bovenstaande voorwaarde; het zorgt voor optimale ontvankelijkheid voor het aangebodene. Pas dan is er een basis
voor confrontatie en beweging. Vergroten van keuze- en handelingsmogelijkheden van mensen en van teams, door ruimte te creëren, noem ik het.

Ik ben steeds op zoek naar nieuwe materialen om deze voorwaarde te faciliteren. Zo denk dat ik tijdens mijn volgende interventie het gedicht van Bert Schierbeek voordraag. Ik las het op posterformaat in de wachtkamer van mijn tandarts:

Hoe 
Als je je met zorgeloosheid
Kon omringen
En dat dat
Je ruimte was

Het is waar: na het lezen van dit gedicht bewoog ik me gedwee naar de wachtkamer en ik liet me de wortelkanaalbehandeling gewillig toedienen. Kan er weer maanden tegenaan met een prachtig sterk gebit. Heeft wel onderhoud nodig, dat gebit van mij.

http://www.bertschierbeek.nl/