Men gaat op reis om thuis te komen.

Lin Yutang

Rinkelende telefoon

Laatst had ik een gesprek met een professional bij een internationaal bedrijf; gedreven, competent, ervaren en met de beste intentie om het verwachte bedrijfsresultaat te behalen. Bedrijf in een goede flow; geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen. Ware het niet dat zijn directeur een aantal opmerkingen had gemaakt in de trant van Realiseer je wel dat zaken
veranderen?
en Kun je het nog aan?

Gewone opmerkingen die in de ogen van de professional transformeerden naar toespelingen. Deze toespelingen gingen aan de haal met de professional. Onzekerheid, om zich heen slaan en sikkeneurigheid waren het
resultaat. Een gesprek met de directeur volgde. Hoe het nou toch zover was gekomen? Het hoge woord kwam eruit: Ja, maar het leek alsof je bedoelde dat... Lucht geklaard. Professional weer teug in zijn flow. Inmiddels waren we vier maanden verder. 

Hoe kan dit sneller?
Analyseer je gevoelens. Wat is de logica achter het gevoel? Hoe rationeel is het? Welke aanwijzing heb je dat je binnenkort op straat staat? Een gevoel dat je bekruipt: Eén keer is toeval, twee keer kan nog, na drie keer is het een patroon, zeg ik vaak tegen coachees.

Het uitdagen van (ir)rationele gedachtes die ten grondslag liggen aan een (destructief) gevoel helpt om dat gevoel de plek te geven die het verdient. Dit ontleden van je gevoelens heeft twee functies. Enerzijds kan het je een herwaardering van je gedachtes opleveren met dito gevoel. Anderzijds kan het aanzetten tot ander, functioneler, gedrag.

We leven in een wereld waar een groeiende aandacht is voor luisteren naar je gevoel en waar tegelijkertijd rationele beslissingen worden gestimuleerd
en gewaardeerd. Geen wonder dat de RET, Rationeel Emotieve Therapie van Albert Ellis, als behandelmethodiek binnen de stroming van de cognitieve gedragstherapie zo’n enorme vlucht heeft genomen.

In mijn praktijk gebruik ik vaak de pragmatische variant: RET in acht stappen. Een stapsgewijze aanpak die aanslaat als ik merk dat destructieve gevoelens aan de haal gaan met mijn coachee. Hoe ik dat merk? Dat hoor ik, dat zie ik, dat voel ik.

Ook ik luister dan naar mijn gevoel, als naar een telefoon. Als 'ie blijft rinkelen, dan neem ik 'm op. Soms ook laat ik gewoon een voicemail inspreken.