Droom je leven. Leef je dromen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Zo is het ook met het vragen, geven en ontvangen van feedback. Het is soms confronterend, maar het doet wel wat met je. Of je er een beter mens door wordt ligt geheel aan jou. Dat ligt ook aan de manier waarop die feedback wordt gegeven. Het helpt als de feedbackgever een aantal grondregels in acht neemt.

De grondregels van feedback zijn:

  • Wees specifiek. Voorkom algemeenheden als: Je bent altijd zo negatief.
  • Richt je op het gedrag, de feiten.
  • Geef feedback liefst zo snel mogelijk na ‘de aanvaring’.
  • Spreek vanuit jezelf en betrek anderen niet.
  • Spreek met en nooit over een persoon.

Terug naar de vluchtelingen, en die spiegel; daar moet je wat mee. Je probeert je een mening te vormen. Opvangen in de regio hoor je. Het conflict oplossen in de regio. Eens. Blijft toch ver van je bed. Je blijft wat onnozel achter, een gevoel van machteloosheid ook.

Wat mooi dat er dan kleinschalige initiatieven zijn waar je wel actief aan kan bijdragen. Een lokale school in het Oosten van Sri Lanka bijvoorbeeld. Hier zijn de ooit voor de Tamils gevluchte bewoners na vijf jaar teruggekeerd naar hun dorp en proberen ter plekke hun bestaan weer op te bouwen. Daar hoort onderwijs bij, want een betere toekomst begint bij beter onderwijs. Via MM Foundation ondersteunt Feedback Foundation dit lokale onderwijsproject.

 

Help mee en ondersteun dit initiatief. Je hebt tenslotte je spiegelbeeld gezien!

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Feedback is de blogbundel verschenen ‘Wat ik leerde van mijn coachees’ en andere levensverhalen, ISBN 978-90-824362-0-4, prijs € 14,95 inclusief BTW. Een boek vol verhalen die je een glimlach, een blik van herkenning, en soms het schaamrood op de wangen bezorgen. Hoeveel feedback wil je hebben?

Bestellingen voor het boek via info@feedbackconsulting.nl of via h.dekoning@feedbackconsulting.nl. Verdere informatie: www.mmfoundation.nl/projecten.