Teambuilding en leiderschap

Succesvolle teams kiezen er bovendien vaak voor om de leiding over te laten aan diegene die op een bepaald moment over de noodzakelijke kwaliteiten beschikt om het doel te halen. Zo ontstaat een vorm van roulerend leiderschap zoals de ganzen kennen en wordt beschreven in het volgende verhaal.


De les van de ganzen

De gans is geen leider en toch leidt hij. Ganzen vliegen in een V-vlucht. Zo komen ze zeventig procent verder dan wanneer ze de afstand in hun eentje zouden afleggen. In de vlucht wisselen de ganzen die op kop vliegen elkaar af. Telkens als een leider moe wordt, schuift een ander op zijn plek. Niet één is de hele vlucht  verantwoordelijk voor de reis. Wist je dat ganzen kunnen slapen als ze vliegen? Zo nu en dan hebben zij de leiding, dan weer laten ze zich leiden en ontspannen ze zich, in een wonderlijk evenwicht. Met een duidelijk ‘gak, gak’ stimuleert de voorhoede het tempo vol te houden of harder te vliegen. Wanneer één van de ganzen afhaakt omdat het te zwaar wordt, blijven er altijd twee ganzen bij hem achter als steun. Niemand wordt aan zijn lot overgelaten.


Dit verhaal nodigt ertoe uit om naar de eigen manier van leiderschap binnen teams te kijken. Meer weten over maatwerk leiderschaps- en teambuildingprogramma’s? Bel dan naar 0168-471769.
Zelf teamcoach worden? Lees er meer over op de Feedback website of volg de vierdaagse training leidinggeven Effectief leidinggeven.