Droom je leven. Leef je dromen.

Wat houdt jou bezig?

Een vraag uit het proefwerk levensbeschouwing van mijn zoon van 12: Levensvragen… wat zijn dat? Wat het antwoord is om de volle punten voor het proefwerk te halen weet ik nu zo even niet, maar wat wel resoneert is: Wat houdt ons bezig (naast boodschappenlijstjes, haal- en brengservice naar sportclubs, resultaatsdoelstellingen voor mijn onderneming, de wens om een marathon te lopen…)?

In mijn vrienden-/werkkring is de vraag die het meeste naar voren komt: Wat kan ik nog meer doen om nog intenser te leven? Ik vertaal deze vraag voor het gemak even vrij en vat dingen samen als: Ben ik op mijn werk met de juiste dingen bezig? Wil ik dit nog de rest van mijn leven blijven doen? Hoe houd ik meer energie over voor leuke dingen? Hoe geef ik bewuster invulling aan mezelf, mijn team, mijn organisatie? Hoe krijg ik een betere balans tussen werk-privé? Waarom lukt het niet datgene te vinden waar mijn passie ligt? Ik heb alles dat ik ooit wilde; waarom ben ik nou niet tevreden? …

Vaak passeren deze vragen even vlug als ze gesteld zijn; écht de tijd en de ruimte nemen om het antwoord te vinden gunnen we onszelf in de dagelijkse hectiek lang niet altijd.

In 2014 gunde ik mezelf wel deze tijd en ruimte. Het was de meest impactvolle ervaring die ik in lange tijd ervaren heb. Nog steeds pluk ik er de vruchten van en doe ik de dingen die ik doe bewuster, met meer gevoel van vrijheid, kan ik meer dingen aan en voel me geaard.

Zo’n reis gun ik iedereen; dit neem ik mijn hele leven mee.