One hand cannot applaud alone.

Wie is er hier nou gestrest?!

Coachee zoekt een baan in het zuiden van het land en retailketen, in dezelfde regio, zoekt medewerkers om de enorme groei in de sector te kunnen behappen. Beiden zijn licht gestrest. De coachee, omdat hij zich zorgen maakt of hij wel een job vindt voordat hij gaat verhuizen naar het zuiden. De retailketen, want die ziet in een overspannen arbeidsmarkt een enorme in- én uitstroom plaatsvinden voor 100 euro extra per maand. Hoe breng je die twee partijen samen en hoe gaan ze een goed team vormen?

Zo wil ik zijn

Vraag en aanbod bij elkaar brengen; makkie denk je. Zeker met inspiratie uit het boek Stralend in de wereld. Dat kocht ik voor de vakantie, want ik dacht: zo wil ik zijn!

Je denkt misschien dat het boek een hoog zweefgehalte heeft, maar dat is niet zo. Schrijver Sebo Ebbens maakt de 5 Tibetaanse wijsheden praktisch en toepasbaar op onze dagelijkse praktijk.

De vijf wijsheden zijn:

  1. De vajra-stijl: helder zien en denken
  2. De ratna-stijl: rijkdom delen
  3. De padma-stijl: relaties aangaan, creatief zijn
  4. De karma-stijl: efficiënt en effectief handelen
  5. De boeddha-stijl: openstaan, ruimte hebben

Ebbens behandelt in zijn boek de kwaliteiten van de vijf stijlen. We bezitten allemaal iets van de vijf stijlen. Je herkent je erin. En we kunnen ook terechtkomen in de gesloten of vastgelopen vorm van deze stijlen; daar wil je niet zijn!

De 5 Tibetaanse wijsheden praktisch toegepast

Op de case aan het begin van dit blog zijn de vijf wijsheden één op één toe te passen. Zowel coachee als retailketen kunnen zich de volgende vragen stellen:

  • Heb ik voldoende ruimte om me heen, ben ik voldoende ontspannen? (boeddha-stijl)
  • Heb ik helder genoeg voor ogen wat ik straks wil: doel, aanpak of opzet? (vajra-stijl)
  • Heb ik voldoende te bieden: voldoende argumenten, variatie, kwaliteiten? (ratna-stijl)
  • Kan ik voldoende contact maken: luisteren, aankijken, spelen met de situatie? (padma-stijl)
  • Zo ja, GAAN/Doen! (karma-stijl)

Fijne handreiking die Ebbens geeft: “Ook al kan je op één van de vragen niet volmondig ‘ja’ zeggen, ga toch over op actie anders gebeurt er nooit wat.”

Daar hou ik van. Ik denk echt dat het een win/win wordt als coachee en retailketen zich verdiepen in de antwoorden op deze vragen. Mijn interventies zet ik er in ieder geval op in.

De 5 Tibetaanse wijsheden in je dagelijkse leven

Het boek bevat ook oefeningen om de vijf stijlen te ervaren in je dagelijkse praktijk. Een aantal suggesties:

  • Ben je minder van de ratna-stijl? Organiseer dan een uitgebreid diner voor vrienden in alle gulheid en ervaar hoe het voelt.
  • Wil je weten hoe de padma-stijl in z’n volle omvang voelt? Ga dan heel dicht bij iemand staan en zeg charmante dingen, fluister daarbij als je durft.

Het scheelt een hoop stress

Het is zo’n beetje als ervaren hoe het is aan de andere kant van het spectrum. Ervaren; nog zo’n item tijdens mijn vakantie. Daarover meer in mijn volgende blog over teamontwikkeling. Voor nu is mijn conclusie: linksom of rechtsom; het toepassen van de vijf Tibetaanse wijsheden scheelt een hoop stress, of houdt in ieder geval de stress onder controle. Dat geldt zowel voor coachee als voor retailketen en dat is heel fijn, zo vlak na de vakantie. 

 

Ebbens, S., 2013, Stralend in de wereld, 2013, Milinda uitgevers Rotterdam