Haal het beste uit jezelf.

Wil je leren miauwen of leren blaffen?

Ik stel voor dat je vanaf nu alle geschreven teksten, elke handtekening die je zet, schrijft met links, althans: als je tot nu toe schreef met rechts. En om het linkshandig schrijven zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, zou ik in de komende dagen elke dag een paar 
A4-tjes volpennen. Wedden dat je in no-time linkshandig schrijft?

Ontwikkelen in het verlengde van je natuurlijke gedrag

Natuurlijk niet! Ik zou er m’n geld niet op inzetten. Wedden dat je over twee maanden gewoon weer met rechts schrijft? Daar zou ik m’n geld wel op inzetten.
Waar ik mijn geld ook wel op zou inzetten is dat je, als je maar veel en vaak genoeg met rechts en tussen de lijntjes schrijft, op den duur ook nog wel een kalligrafisch handschrift kan ontwikkelen. Juist omdat deze ontwikkeling ligt in het verlengde van je natuurlijke schrijfhand, rechts dus.

De kracht van herhaling

Oefening baart kunst, dat ook. Dus sporadisch de pen kalligrafisch hanteren, zet weinig zoden aan de dijk. Je moet vaak en veel herhalen. 
Je kan een kat niet leren blaffen. Zoek dus een ontwikkelrichting, die ligt in het verlengde van wat je al kan. Ontwikkel jezelf beetje bij beetje vanuit je comfortzone naar buiten je comfortzone. En hou vol!

Wil je leren miauwen of leren blaffen?

Een coach kan je helpen ontdekken of je een kat of een hond bent, of het zinvoller is om melodieus te leren miauwen of dreigend te leren blaffen. Ga de boel niet door elkaar gooien en vraag je coach steeds of het al een beetje melodieuzer of dreigender klinkt, wat jij wil.
Ontwikkelen in het verlengde van je natuurlijke gedrag en blijven trainen; dat brengt het vliegwiel van leren op gang. Dus als je kalligrafisch wilt leren schrijven, begin dan nu met het overschrijven van deze blog met je voorkeurshand en herhaal dat 12 keer.