Workshop gedrag

Ook in alledaagse situaties wordt duidelijk dat gedrag de basis vormt voor succesvolle samenwerking of juist de bron kan zijn voor miscommunicatie of conflict. Neem het voorbeeld van Douwe en Sasja die uit eten gaan.

Op het menu staat biefstuk. Er worden er twee geserveerd op één schaal, een grote en een kleine. Douwe neemt de grootste waarop Sasja zegt: Jij pakt ook altijd de grootste. Douwe reageert met: Welke had jij dan gekozen? Nou, de kleinste natuurlijk, zegt Sasja. Nou, dan zijn we er toch, zegt Douwe.

Wanneer je het gedrag van anderen goed weet in te schatten dan kun je invloed uitoefenen en je doelen realiseren op een manier die voor beide partijen goed voelt. In dit geval had Douwe bijvoorbeeld Sasja als eerste kunnen laten kiezen en dan was een discussie voorkomen. Tijdens de gedragstraining Herkennen van en inspelen op gedrag van anderen leer je eerst meer over jezelf. De DISC gedragsanalyse geeft je een beeld van je natuurlijke gedrag en je gedrag zoals je dat aan anderen laat zien. Een rapportage geeft je bovendien veel persoonlijke tips om effectiever je gedrag in te zetten. In de training leer je op basis van je eigen rapportage en het leren inschatten van gedrag van anderen om op dat gedrag van anderen succesvol in te spelen. Tijdens maatwerktrajecten kan in plaats van het DISC gedragsanalyse instrument ook gebruik gemaakt worden van instrumenten als MBTI, Belbin teamrollen, Managementdrives, et cetera.