The ones that are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do.

Steve Jobs

Mentortraining 'Coach de mentor'

Schrijf je direct in

De training in het kort

Als mentor adviseer en begeleid je anderen op een breed gebied. Tijdens de mentortraining staat centraal hoe je dit op een persoonlijke en professionele manier doet. Je leert vaardigheden waarin je jouw mentee ondersteunt in zijn of haar ontwikkeling en groei. Dit op een manier die zowel past bij de talenten van je deelnemer als bij de team- en organisatiedoelstellingen. De aanpak heeft als bijkomend effect dat ongewenst verloop wordt teruggedrongen, de opvolgingsplanning succesvol verloopt en de wervingskracht van je organisatie wordt vergroot. 

Programma

Het Coach de mentor programma kent een drietal bouwstenen.

 1. Ik als begeleider
  Zelfinzicht staat tijdens deze eerste module centraal. Door het leren kennen als mentor van de eigen waarden, overtuigingen, talenten en gedragingen en hoe die het invullen van het mentorschap beïnvloeden, kan een mentee nog beter worden begeleid. In plaats van een deelnemer op sommige vlakken te willen vormen naar een eigen ideaalbeeld, biedt de mentor de coachee de mogelijkheid om de beste versie van zichzelf te worden. De mentor leert reflecteren op zijn eigen gedrag en bewust te kiezen voor begeleidend gedrag dat zowel goed is voor het realiseren van de ontwikkeldoelen van de mentee, de relaties van de mentee als de organisatie waar zij deel van uitmaakt.

  Door middel van de ingezette meting kan nog gerichter gewerkt worden aan de vaardigheden die gericht zijn op het effectief begeleiden.
   
 2. Coach de mentee
  Tijdens deze module staan de essentiële begeleidings- en coachvaardigheden van de mentor centraal. Het begeleidingstraject van een mentee begint met het bouwen aan de onderlinge relatie en samen vaststellen van de ontwikkeldoelen. De mentor leert een procesaanpak kennen waarmee de mentee zelf in staat is om te werken aan die ontwikkeldoelen. Onder andere door relevante mensen in zijn omgeving te betrekken bij zijn persoonlijke en professionele groei. Via een feedforward-feedback-cyclus worden meetbare resultaten bereikt waar mentee, team, organisatie en andere relevante stakeholders blij mee zijn. Daarnaast ondersteunt de mentor de mentee in het proces dat gericht is op perceptiemanagement zodat de omgeving de gerealiseerde groei ook daadwerkelijk gaat zien en waarderen. 

  De mentor leert tijdens deze bouwsteen coachvaardigheden inzetten waarmee de mentee de weg binnen het eigen werkveld, de afdeling en organisatie leert kennen en op een authentieke en effectieve manier zijn rol weet in te vullen. Met de geleerde technieken die onder andere afkomstig zijn uit de positieve psychologie, Transactionele Analyse, NLP en Systemisch Werken worden blokkades getackeld die het realiseren van de ambitie van de mentee in de weg staan.

  De mentor leert via het Fluent Leadership model gedrag van mentees herkennen en te zien waar in de communicatie en samenwerking zijn coachee kan groeien in persoonlijk leiderschap en effectiviteit.
   
 3. De mentee en haar omgeving
  In deze derde module leert de mentor om de mentee bewust te maken van de impact van de omgeving op het realiseren van resultaat-, activiteiten- en gedragsdoelen. Hoe kan de mentee de fysieke en sociale omgeving ondersteunend laten zijn aan de werkzaamheden en te doelstellingen?

  Ook is er aandacht voor triggers uit de omgeving die ineffectief gedrag kunnen oproepen bij de mentee, wat de oorzaak daarvan is en hoe de mentee uit de ineffectieve reactie kan blijven en gefocust kan blijven op het doel.

De aanpak

 • Het Coach de mentor programma is een blended traject. De e-learning bibliotheek van Feedback Training & Consulting staat de deelnemers een jaar ter beschikking zodat zij afhankelijk van hun leervragen én van die van de mentees die ze begeleiden, gebruik kunnen maken van inspirerende e-learning modules. De e-learning modules sluiten aan bij de te ontwikkelen competenties van de mentor en bij die van zijn mentee(s).
 • Gedurende het traject begeleiden de mentoren een tweetal mentees van start tot afronding. Zo kunnen ze het geleerde direct in hun eigen praktijk toepassen.
 • Intervisie- en supervisiesessie met de mededeelnemers tussen de trainingsblokken ondersteunt bij het leren van elkaars ervaringen, het vergroten van de inzichten en het aanscherpen van de coach- en begeleidingsvaardigheden. 

Prijs open inschrijving 

Voor deze driedaagse training investeer je € 1.750,00. Dit bedrag is exclusief btw, inclusief 0- en 1-meting en tussentijdse begeleiding.

Data

Dit (online) programma inclusief e-learning en live sessies start wekelijks. Met de deelnemers worden de sessietijden vastgesteld. Dit kan overdag en/of ’s avonds zijn.

We bieden onze programma's ook aan in Engels, Duits, Frans of Spaans. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.