What others do may be the stimulus of our feelings, but never the cause.

Marshall B. Rosenberg

Verbindende communicatie

Wie kent het niet, dat de communicatie minder lekker loopt? Dat jouw woorden een andere reactie opleveren dan verwacht. Of dat je getriggerd wordt door wat de ander zegt en je daardoor minder effectief reageert. Er ontstaat frustratie, verbazing en wederzijds onbegrip. Het begin van een stroeve samenwerking.

Schrijf je direct in

Waarom begrijpen we elkaar soms slecht? Waarom staan we in bepaalde situaties te snel klaar met een oordeel over de ander? Hierdoor creëren we juist meer afstand in plaats van dat we verbinding maken. Wat we willen, is juist een open manier van communiceren waarbij we elkaar begrijpen en elkaar in ieders waarde laten.

Deze training leert je de elementen van Verbindende Communicatie praktisch toepassen in de interactie met anderen. Verbindende Communicatie is een methode, gebaseerd op het concept Geweldloze Communicatie (Non Violent Communication) van Dr. Marshall Rosenberg, waarmee je in het contact met anderen verbinding kan creëren. Hierbij wordt gekeken vanuit de behoeften van jezelf en de ander om zo elkaar beter te begrijpen.

Je leert te herkennen wat er in een bepaalde situatie in jezelf leeft, wat je wilt en hoe je dat helder onder woorden kunt brengen. Ook leer je om verbinding te maken met de ander door écht te luisteren naar wat hij wil en te voorkomen dat je gelijk reageert en hem veroordeelt.

Je leert dus voor jezelf op te komen, terwijl je tegelijkertijd open blijft staan voor de ander. Hierdoor wordt je communicatie én de samenwerking effectiever.

Wat levert de training jou op?

 • Na deze training ben je in staat om te zien waarom gesprekken vastlopen en hoe je de verbinding weer terug kunt krijgen. Je begrijpt jezelf en anderen beter doordat je beseft welke gevoelens en behoeften achter jouw eigen woorden en de woorden van de ander liggen.
 • Je kunt jezelf daardoor op een duidelijkere manier uiten en je grenzen aangeven. En dat op een manier dat het geen trigger bij de ander veroorzaakt.
 • Je kunt empathisch naar de ander luisteren zonder meteen te oordelen.
 • Je kunt empathisch reageren als iemand jou kritiek levert, iets verwijt of als je het oneens bent met elkaar.
 • Je communicatie en de samenwerking wordt effectiever, er ontstaat meer duidelijkheid in het contact en je kan makkelijker samen doelen bereiken.

Doelgroep

Deze training is voor iedereen die gelooft dat Verbindende Communicatie de sleutel is tot een meer effectieve samenwerking en betere relaties. Zowel op het werk als privé.

In deze training leer je Verbindende Communicatie praktisch in te zetten. We zullen daarbij ook gebruikmaken van andere relevante communicatievaardigheden/modellen die aanvullend zijn en om Verbindende Communicatie nog beter te begrijpen en in te kunnen zetten.

Tijdens de training komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is Verbindende Communicatie en hoe zet ik dit in?
 • Wat kan ik doen om de communicatie effectiever te laten verlopen?
 • Wat is communiceren met compassie?
 • Hoe kan ik mijn emoties beter begrijpen en daarmee goed voor mezelf zorgen (bijvoorbeeld door een grens aan te geven)?
 • Hoe kan ik onder woorden brengen wat voor mij van belang is?
 • Hoe kan ik feedback geven aan de ander zonder dat de ander zich aangevallen voelt? 
 • Hoe kan ik feedback ontvangen zonder mezelf aangevallen te voelen?
 • Wat is het verschil tussen empathisch luisteren en empathisch reageren?
 • Hoe kan ik de behoefte zien achter de boodschap van de ander?
 • Hoe kan ik verwoorden wat in de ander leeft, zodat de ander zich gehoord voelt?
 • Hoe kan ik zonder oordeel luisteren naar de ander?
 • Je bent het toch niet met elkaar eens. Wat nu?
 • Hoe kan ik omgaan met de weerstand van de ander?
 • Hoe kan ik nee tegen de ander zeggen en toch in verbinding blijven?

Blended training

Deze training is blended. Dat betekent dat je van tevoren een e-learning ontvangt, waarin je kennis kunt maken met de theorie over Verbindende Communicatie.

Vooraf, tijdens en na de training worden alle kennis en inzichten rondom de onderwerpen van deze training beschikbaar gesteld via de digitale leeromgeving van Feedback Training & Consulting.

Doordat kennis en inzichten vooraf en tussentijds worden opgedaan is er tijdens de trainingsdagen meer tijd om de vertaalslag naar de eigen situatie en de praktijk te maken. Hierdoor wordt een nog beter (leer)resultaat behaald.

Verankering

Tijdens de training ga je veel zelf aan de slag met oefeningen waarin jouw praktijk het uitgangspunt vormt. Daarnaast krijg je via de digitale leeromgeving informatie en interactieve oefeningen aangereikt waarmee je vooraf, tijdens en na de training jezelf kunt aanscherpen daar waar het gaat om het toepassen van Verbindende Communicatie. Je ontvangt bovendien handige checklists die je in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken.

De prijs voor deze twee dagen dag durende open inschrijvingstraining Verbindende Communicatie bedraagt € 1.390,-. Dit bedrag is exclusief btw, inclusief materiaalkosten en verzorging.

Deze training is ook incompany te volgen, als maatwerk voor de specifieke situatie die geldt binnen jouw organisatie. Feedback maakt graag een voorstel.

Klik op 'Direct inschrijven' of vraag eerst meer informatie op door op 'Gesprek met adviseur' te klikken.

We bieden onze programma's ook aan in Engels, Duits, Frans of Spaans. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.