Werken vanuit je talent maakt je gelukkiger!

Talent en vitaliteit

Werken vanuit je talent maakt gelukkiger!
Daar zullen de meesten van ons het wel mee eens zijn. Maar hoe doe je dat dan? En wat is talent eigenlijk? En wat is dan mijn talent? En hoe werk je dan vanuit je talent? En hoe houd je dat vol? Een uitspraak dus die zomaar allerlei vragen oproept.

Wat is talent?

Een talent is een gave. Het is een cadeau. Het is iets dat je hebt meegekregen. Sommige talenten heb je van ouders of grootouders meegekregen, andere talenten zijn minder gemakkelijk herleidbaar. Een talent is verweven met je persoonlijkheid. Het is iets dat vanuit een natuurlijke aanleg, verbonden is met wie je bent. Je wilt vaak niets anders dan iets doen in het verlengde van je talent. Sterker nog, als je je talenten niet kunt gebruiken terwijl je dat wel wilt, dan kan jouw energie minder stromen en word je ongelukkiger.

Bij kinderen zie je al vroeg waar ze plezier in hebben en waar ze vanuit een natuurlijk vermogen goed in zijn. Het ene kind tekent graag en geeft op die manier actief vorm aan zijn of haar creativiteit. Bij een ander kind past meer het analyseren en puzzels oplossen.

Jouw talenten opsporen

Door je talent goed onder woorden te brengen, vergroot je de kans op werk waar je goed in bent, waar je in kunt doorgroeien en het ook nog leuk vindt. Als jij goed duidelijk maakt waar je talenten liggen, kan je leidinggevende je ook daadwerkelijk inzetten op werk waar jij energie van krijgt.

Om jouw talenten op te sporen, kun je de volgende zes talentvragen voor je zelf beantwoorden:

  1. Waarover kun je niet ophouden met praten? Wat is jouw (unieke) bijdrage in deze zaken?
  2. Waarvoor wordt jouw hulp ingeroepen? Wat doe jij op die momenten?
  3. Wat gaat jou gemakkelijk af? Wat kost jouw nauwelijks moeite en vind jij de normaalste zaak van de wereld?
  4. Wat vind je het leukst om te doen? Waar krijg jij echt energie van?
  5. Complimenten zeggen iets over jouw talent. Wat zeggen anderen over wat jouw talenten zijn?
  6. Als je actief op zoek gaat naar je succesverhalen dan kom je bij de (werk)momenten waar jij in flow kwam. Wat deed jij toen waardoor er flow ontstond?

Na het beantwoorden van deze vragen heb je een nog beter beeld van jouw talenten. Door dit bespreekbaar te maken met je leidinggevende of een (loopbaan)coach kun je samen de vertaalslag maken naar werk dat dan ook echt bij jou past.

Soms kan een talentmeting je nog verder helpen om de daadwerkelijke vertaalslag te maken van talent naar flow in je werk. De TMA (Talent Motivatie Analyse) is een objectieve, opbouwende en vooral diepgaande analyse van drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden.

Lees hier meer over TMA: https://www.feedbackconsulting.nl/nl/inspiratie/flow-talent-en-tma-261 of neem contact op met Feedback Training & Consulting voor een TMA assessment met één van onze (loopbaan)coaches via info@feedbackconsulting.nl.