De beste manier om je toekomst te voorspellen, is haar zelf te creëren.

Stephen Covey

Quinn cultuurscan

Voor het duiden van de cultuur binnen een organisatie(eenheid) is onder andere op basis van de studies van Cameron, Quinn en Rohrbaugh de cultuurscan ontwikkeld. Zij brachten de belangrijkste indicatoren van effectieve organisaties op basis van statistische analyse in kaart. Welke cultuurtypes zijn er?

Er is vaak niet één bedrijfscultuur. In grotere organisaties zijn er veel subculturen. Tussen bedrijven kunnen culturen ook aanzienlijk verschillen. Zo kennen we de typische MKB-cultuur: open en informeel. Iedereen weet van elkaar wat hij doet. Of de cultuur van consultancyfirma's en accountantskantoren: zeer professioneel met hoogopgeleide medewerkers, die veel meer dan acht uur per dag werken.

Of de cultuur van ambtelijke en politieke organisaties: er is een klein groepje dat ertoe doet, daar moet je bij horen. Een soort corporale cultuur.

Voor een meer systematische indeling kunnen we gebruik maken van het Competing Values Framework van Robert Quinn en Rohrbaugh (1983). Het model heeft vier dimensies waarmee je onder andere een bedrijfscultuur kan typeren. Die dimensies zijn mensgericht, beheersgericht, innovatief en resultaatgericht.